preuzeto:321kuhaj.rtl.hr
U modernoj kuhinji sve se više koriste prehrambeno vrlo vrijedne namirnice, među kojima je i bulgur, čija je priprema vrlo kratka i jednostavna.
U novom nastavku kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' žiri će s tugom u očima primijetiti da natjecatelji ne žele kuhati sa žitaricama poput bulgura, čije se ime sve ćešće spominje u modernoj kuhinji.
Bulgur je namirnica koja dobije specifičnom obradom durum pšenice - ona se najprije kuha, zatim suši i tako osušena lomi na vrlo sitne ili nešto veće komadiće. Dakle, bulgur je već djelomično skuhana žitarica, pa je vrijeme njezinog kuhanja kratko.
Jedna šalica suhog prinosa pšenice kojoj su uklonjene mekinje daje oko tri šalice kuhane lomljene pšenice, odnosno bulgura. Bulgur ima predivan orašasti okus i vrlo se lako kuha. Zrna jednostavno trebate namočiti u vodu 20 minuta. Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mljeveni, srednje mljeveni, krupno mljeveni i cijelo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.
Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, srčanih bolesti i raka. Odličan je izvor vlakana, bogat kalijem i B vitaminima te sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva,ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.
Ova namirnica ima veoma dugu tradiciju u kuhinjama zemalja Bliskog istoka i koristi se kao prilog uz razne vrste kuhanih jela sa mesom i povrćem ili kao dodatak salatama, jelima od povrća i juhama.
Jedna od najpoznatijih salata je arapsko vegetarijansko jelo tabuli (tabbouleh) na bazi svježeg peršina, mente i sitno sjeckanih rajčica. Jednom otvoreno pakiranje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
preuzeto:321kuhaj.rtl.hr
Primjedbe
Objavi komentar