Čokoladna bomba

preuzeto:recipeci.com

Potrebno:

5 jaja
12 dag šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
20 dag margarina
20 dag čokolade za kuhanje
Za čokoladni preljev (ganache kremu):

7 dcl vrhnja za šlag (Hulala, Hole ili neko slično)
30 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.


Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.

Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.

Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.

U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o 

vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje 

torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.

Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.

Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.

Dobar tek!

preuzeto:recipeci.com



Primjedbe