Kolač na metre

preuzeto:recipeci.com

Kako god bilo i kolika god dužina kolača bila, jedno je sigurno – jednostavniji  biskvitni kolač već dugo nisam jela. Nema ovdje nikakvih finesa, ni ganache kremica, ni voćnih punjenja ni oraha ni prženih lješnjaka, samo najobičniji biskvit ali toliko mekan da se topi u ustima i najobičnija bijela krema koja mu svojom jednostavnošću i blagim okusom daje baš posebno dostojanstvo. I zato, ako ste do sad bili sumnjičavi prema ovom kolaču, doista nemate razloga za to.

Bilo bi idealno da imate dva duguljasta kalupa za hrbat ili nešto slično, no poslužit će i jedan, a ako nemate niti jedan, možete po receptu ispeći obične biskvite u normalnom limu za pečenje u kojem inače pečete kolače, premazati s kremom i to je to. U tom slučaju jedino nećete imati ovu strukturu kolača sa okomitim stupićima u presjeku ali okus će biti isti – predivan!  Evo recepta


POTREBNO:
Za biskvit:
4 jaja
25 dag šećera
30 dag brašna (glatko)
2 dl vode
2 dl ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
4 žlice kakaa za smeđi biskvit
1,5 dl mlijeka za natopiti biskvit
Za kremu:
1/2 l mlijeka
18 dag šećera
1 vanilin šećer
4 žlice brašna
2 žlice gustina
25 dag margarina ili maslaca
Za glazuru:
20 dag čokolade za kuhanje
10 dag margarina
5 žlica ulja


PRIPREMA:

Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati postepeno ostale sastojke i na kraju kuhačom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na pola, pa u jedan dio umiješati kuhačom lagano prosijani kakao. Izliti svaku smjesu posebno u svoj duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 30-35 min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. (s obzirom da je kalup dosta uzak i visok može se dogoditi da biskvit u sredini bude nepečen. Ako čačkalica ostane suha kad ju zabodete do dna, pečen je!) Ako nemate dva kalupa, pecite jedan po jedan.

Pečene biskvite iskrenuti iz lima, odvojiti papir za pečenje, preliti žlicom sa oko 1,5 dl mlieka i ohladiti. Hladni biskvit narezati na šnite debljine oko 1,5 cm.

Za kremu zakuhati 3 dl mlijeka, a ostalo mlijeko pomiješati mikserom sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U kipuće mlijeko (možete kuhati i na pari pa ćete biti sigurni da neće zagoriti) ukuhati ovu smjesu uz neprestano miješanje. Kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. U hladno dodati prethodno izrađen margarin.

Svaki komad odrezanog biskvita, šnitu po šnitu premazivati sa malo kreme, i redati jednu uz drugu tako da u biti biskviti budu sljepljeni kremom. Na kraju premazati cijeli kolač kremom i preliti čokoladnom glazurom koja se pripremi tako da se čokolada otopi skupa s margarinom i doda se ulje.

 Ukrasiti po želji, dobro rashladiti (najbolje preko noći jer ovom je kolaču potrebno da se okusi i teksture prožmu) Kolač poslužiti rezan malo ukoso opet na poprečne šnite kako bi se vidjele poprečni ‘stupići’ biskvita.
Dobar tek!

preuzeto:recipeci.com





loading...

Primjedbe