Moderna kuhinja bogata je začinima

preuzeto:321kuhaj.rtl.hr

Uporaba začina i začinskog bilja u kuhanju i pripremanju hrane ima vrlo dugu povijest. Začini su se nekoć upotrebljavali kako bi se anulirao miris ne baš svježe hrane ili za popravljanje okusa ne baš 

ukusne hrane. No, danas kada začini i začinsko bilje  više nisu toliko skupi kao što su nekad bili i kada si ih može priuštiti svako prosječno domaćinstvo, teško je uopće zamisliti kuhanje bez njih.

Donedavni izbor, ograničen na peršin, ružmarin, mažuran, timijan, metvicu, kadulju i kopar, u modernoj je kuhinji proširen i na vlasac, estragon, origano, melisu, lavandu, medvjeđi luk, čubar, 

krbuljicu, grbicu, boreč, korijandar, ljupčac, kiselicu, bedreniku, miloduh, matičnjak...

Tu su još i šafran, kajenske i crvene čili papričice, đumbir, kurkuma, kardamon, verbena, curry, 

muškatni oraščić, anis, piment i još mnogo drugih začina koji se koriste u svjetskim kuhinjama.

Začini se dodaju većini slanih jela tijekom kuhanja kako bi se obogatio okus ili pak jednostavno kao

 ukras gotovom jelu. I slatkim se jelima također mogu dodavati začini i začinsko bilje poput metvice i matičnjaka, pa čak i crnog češnjaka, koji je ključna namirnica 

preuzeto:321kuhaj.rtl.hr




Primjedbe