Otočka priča

preuzeto:321kuhaj.rtl.hr

Sastojci:

200 g brašna
60 g suhog kvasca
50 g šećera
0.30 l maslinovog ulja
20 g ružmarina
10 g timijana
10 g origana
50 g sušenih rajčica
10 g vlasca
 400 g slanutka u konzervi
50 g sezama
0.02l limunov sok
50 g češnjaka
jedna vezica svježeg peršina
10 g crnog papra
500 g janjećih kotleta
300 g crvenog luka
10 g lovorovog lista
100 g kiselkastih jabuka
30 g grožđica
30 g brusnica
20 g ružmarina
sol
papar
0.5 l vrhnje za šlag
100 g bijele čokolade
60 g listova želatine

Priprema:
Mediteranski kruh s namazom od slanutka


Brašno prosijati te dodati šećer, kvasac, sol, svježe začine, maslinovo ulje te mlakom vodom umijesiti mekano tijesto. Pri samom kraju miješenja dodati sitno sjeckane polusušene rajčice. Oblikovati krušćić, ostaviti pola sata da se diže u plehu za pečenje, prije pečenja premazati slanom vodom. Peći na 200 stupnjeva prvih 20 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva.
Sezam kratko popeći u tavi bez masnoće pa pola količine samljeti u električnoj sjeckalici. Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitniti u električnoj sjeckalici da dobijete glatku masu. Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.

Janjetina s graškom 


Na janjećem loju i maslinovom ulju dinstati luk, češnjak i bijeli dio mladog luka. Kad luk uvene, dodati narezane komade janjetine. Postepeno dodavati začine: lovor, ružmarin, suho voće i pola jabuke bez kore. Ostavite gulaš da se krčka na laganoj vatri, povremeno podlijevajte vodom. Gulaš je gotov kad meso u potpunosti omekša.

Panna cotta s likerom od kave


Hladnom vodom prelijte 3 listova želatine i pustite ih da stoje u vodi oko 5 minuta. Za to vrijeme stavite kuhati vrhnje za šlag. Kada vrhnje za šlag zakipi, dodati 100 grama mliječne bijele čokolade i vanilin šećer. Nakon što se čokolada otopila, a vrhnje ponovno počelo lagano kipjeti, dodajte želatinu (bez vode u kojoj se otapala). Nakon par minuta, uz konstantno miješanje, panna cotta je gotova. Istresite u predviđene čaše ili posude. Za preljev od likera, u 1 dcl vrućeg mlijeka dodati pola čokanjčića likera od čokolade. Dodajte i jedan otopljeni listić želatine te miješajte sve pola minute dok se želatina ne otopi. Poslužite uz komadiće badema i listove mente.


preuzeto:321kuhaj.rtl.hr




Primjedbe