ReciPeci Čupavci

preuzeto:recipeci.com

Postoje određene vrste kolača i jela koja unatoč njihovoj jednostavnosti nikad nisam pokušala sama napraviti jer ih jednostavno smetnem s uma. Čupavci su jedni od njih – poslastica toliko obična i česta u mnogim domovima a kod nas eto, nepravedno zapostavljena. Postoji ovdje na recipeci jedan recept za čupavce koji mi je poslala moja dobra prijateljica Tanja (možete ga pronaći ovdje), no sada .

sam ipak odlučila i sama napraviti svoje recipeci čupavce i to po receptu moje seke kojoj čupavci doista uvijek uspiju savršeno. Ustvari, čupavci su toliko jednostavni kolač da je doista teško ne uspjeti s njima jer to je ustvari najobičniji žuti biskvit izrezan na kocke pa umočen u čokoladni umak. 

i kokosovo brašno. Pa ipak, zašto ima ljudi kojima čupavi ne uspiju? S obzirom da vjerujem da svaka domaćica ima svoj recept za biskvitno tijesto po kojem radi biskvite, mislimda problem nije u sastojcima nego u načinu izvedbe. Kako bi biskvitno tijesto bilo izdašno i rahlo, recimo prozračno, 

nije dobro sve sastojke samo zmućkati i izmiksati zajedno. Puno je bolji i sigurniji način odvojiti bjelanjke i žumanjke pa prvo miksati žumanjke sa svim potrebnim iz recepta i tek na kraju dodati snijeg od bjalanjaka jer će tako tijesto dobiti potrebne zračne mjehuriće koji će ga lijepo tijekom 

pečenja dići  Čupavci se najčešće režu na kocke i umaču u čokoladu no kako sam ove čupavce radila u božićnom revijalnom tonu, izrezala sam biskvit modlicom u obliku zvjezdica pa ih onda tek umakala u čokoladu. Možete se poigrati tako i sa ukrašavanjem pa gornju plohu čupavca ostaviti 

čokoladnu i posipati ju recimo srebrnim ili zlatnim kuglicama ili prahom a u kokos umočiti samo rubove – izleglada jako lijepo i efektno, isprobali smo  Od ostatka biskvita koji preostane nakon izrezivanja oblika napravila sam male kuglice pa su tako božićni kolači ove godine dobili dva nova člana: zvjezdaste čokočupavce i čokokuglice. A budući je doček nove godine tek pred nama, možda bi ovakvi čupavci bili dobra ideja za slatki novogodišnji finger food 

Potrebno:

5 jaja
25 dag šećera
40 dag brašna
2 dl ulja
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za čokokremu: 15 dag čokolade+15 dag margarina+2 dl mlijeka+4 žlice šećera
I još: 10 dag kokosovog brašna (za uvaljavanje čupavaca)

Priprema:

Odvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodavati postepeno ostale sastojke i tek na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Izliti masu u  lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, poravnati i peći cca 25 min na 180°C . Biskvit je pečen kada lijepo požuti i kada se odvoji od stjenki lima. O veličini lima u kojem se biskvit peče ovisi koja će mu biti debljina, stoga ako želite deblji biskvit pecite u manjem limu a ako želite tanji biskvit pecite u vešem limu.

Za čokoladni umak otopiti u manjem lončiću čokoladu, margarin, dodati mlijeko i šećer.

Pečeni biskvit istresti iz lima pa kada se ohladi isjeći ga željene oblike i umakati prvo u čokoladu a odmah potom i u kokos. Ako vam pri kraju ponestane čokoladne mase za umakanje, razrijedite malo ono što je ostalo u lončiću sa još malo mlijeka.

Ako izrezujete oblike modlicama ostat će vam usitnjenog biskvita pa ga tada sakupite, izmrvite dodatno rukama i pomiješajte s ostatkom čokoladnog umaka i malo kokosa. Ako je masa pregusta i prerahla dodajte mrvicu mlijeka, tek toliko da od mase možete zarolati kuglice koje tada uvaljate u kokos ili pak u šarene sitne kuglice za ukrašavanje.

preuzeto:recipeci.com

loading...

Primjedbe