preuzeto:321kuhaj.rtl.hr
U kulinarstvu se najčešće koriste tri vrste tartufa - bijeli koji je najkvalitetniji, a time i najskuplji primjerak ove gljive, te ljetni i zimski crni tartufi. Svi imaju specifično doba godine koje je najpogodnije za berbu, točnije lov na tartufe, koji se obavlja uz pomoć psa tragača, a ponekad i uz dresirane svinje.
Tartuf se u kulinarstvu koristi kao gljiva i kao začin, ali bolje je kada je on glavni sastojak kako bi sve njegove jače strane bile potpuno iskorištene. Jedna od njih je i navodno afrodizijačko svojstvo, zbog kojeg su neki spremni dati vrtoglave svote iz svojih novčanika!
Najčešće se koristi u jelima od tjestenine, može biti i dio raznih tartova, te lako oplemenjuje jela u kojima je glavna namirnica sočni odrezak. Odgovara drugim snažim okusima poput parmezana i maslinovog ulja. Obiluje vitaminom B, te drugim mineralima, pa je poznat kao dobar lijek za povratak energije i suzbijanje umora.
Kako su ove gljive iznimno skupe i ne baš uvijek dostupne na tržištu, često se pronalaze načini kako ih sačuvati i koristiti što dulje kroz godinu. Jedan od njih je i tartufata – pasta koja se napravi od kombinacije šampinjona, tartufa, maslinovog ulja, soli te limunske kiseline i češnjaka. Tom kombinacijom namirnica se tartufi prirodno konzerviraju, a zatim koriste kao dodatak tjesteninama ili pak u svježim namazima od sira.
Đurđica i Matea te Tihana i Nikola, natjecatelji kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', večeras će u svojim košarama iznenađenja dobiti i tartufe i tartufatu, a koje će morati "spojiti" zajedno s ostalim, naoko nespojivim namirnicama. Kako će izgledati jelo od ove plemenite gljive u kombinaciji s janjećim tripicama, butternutt tikvom, kukuruzom, cammembert sirom, kruškama, medom i orasima, doznat ćemo u 21 sat, kada se na RTL-u prikazuje nova epizoda omiljenog gastro showa.
preuzeto:321kuhaj.rtl.hr
Primjedbe
Objavi komentar