Uskrsna lješnjak torta

preuzeto:recipeci.com

POTREBNO:

Za biskvit:
6 jaja
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šaka čokoladnih strugotina (ili naribane čokolade)
Za kremu:
2 žumanjka
2 pudinga od čokolade
6 žlica šećera
1/2l mlijeka
10 dag mljevenih lješnjaka
40 dag eurokrema (bilo kojeg, može i miješano bijelo/crni)
2 dl kiselog vrhnja
15 dag margarina
I još: 1/2 l vrhnja za šlag


PRIPREMA:

Biskvit:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postane pjenasto pa postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo.

Na kraju umiješati kuhačom čokoladne strugotine i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Izliti u kalup za torte ∅26cm prekriven papirom za pečenje a stranica namašćenih i pobrašnjenih, pa peći u pećnici na 180℃ oko 40 min.

Pečeni biskvit malo prohladiti u kalupu pa ga iskrenuti na rešetku. Odvojiti papir za pečenje i ohladiti. Hladan biskvit prerezati na tri jednaka dijela.

Krema:

Miksati žumanjke i šećer, dodati prašak za puding i oko 1dl mlijeka koje ste uzeli od predviđenih 1/2l.

Ostatak mlijeka zakuhati pa u uzavrijelo mlijeko ukuhati puding. Kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ohladiti puding uz stalno miješanje kako se ne bi stvortila korica s vrha.

U rashlađen puding mikserom umiješati eurokrem, kiselo vrhnje i mljevene lješnjake i na kraju izrađen margarin (bez margarina krema bi bila prerijetka i ne bi se ‘stisnula’ nakon hlađenja pa bi se torta teško rezala)
Vrhnje za šlag posebno izmiksati.

IZRADA:

Redom slagati:
biskvit (natopljen sa malo mlijeka)
smeđa krema
trećina vrhnja za šlag
biskvit
krema
šlag
biskvit
krema
šlag
Ostavite malo šlaga da tortu omažete i okolo.

Ukrasite ju šarenim perlicama i jajašcima te prigodnom uskršnjom salvetom (koju prije rezanja jednostavno maknete)

preuzeto:recipeci.com





Primjedbe