preuzeto:recipeci.com
POTREBNO:
50 dag glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca
20 dag maslaca
1,5 dl mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žumanjka
žlica šećera
Za nadjev:
20 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
2 šećera u prahu
malo ruma ili bourbun vanilin šećer
cca 20 dag pekmeza od marelice
PRIPREMA:
U većoj posudi pomiješati sve suhe sastojke. Maslac otopiti, mlijeko ugrijati.
U sredinu posude sa brašnom dodati žumanjca, maslac i mlijeko pa uz pomoć miksera umutiti tijesto dok ne prestane biti suho.
Tada nastaviti miješati rukom, premjestiti tijesto na radnu površinu, još malo mijesiti dok ne postane potpuno glatko pa ga podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, omotati prozirnom folijom za očuvanje svježine i pospremiti u hladnjak na 30 min.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka pa na radnoj površini posutoj brašnom svaki komad razvući valjkom u četvrtasti oblik 2 -3 mm debelo. Pri tome će vam pomoći papir za pečenje koji izrežite prema veličini lima u kojem će se kolač peći, pa na njemu razvaljavajte kore. Papir će vam tako poslužiti i kao transfer kore na lim
Kore dakle slagati u namašćen i pobrašnjen lim. Svaku koru premazati sa cca 4 žlice pekmeza, posipati orasima pomiješanim sa šećerom pa pokriti preostalom korom. Postupak ponoviti i sa preostale dvije kore s tim da se zadnja kora ne premazuje nego se samo vilicom izbode na više mjesta. Svaku koru kada stavljate preko nadjeva lagano pritiskajte dlanovima po cijeloj površini jer će se inače nakon pečenja kore odvajati od nadjeva 😉 Tako pripremljen kolač prekriti ubrusom i ostaviti na toplom 30 min da nabuja.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC 30-35 min. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.
Dobar tek!
preuzeto:recipeci.com
loading...
Primjedbe
Objavi komentar